Vyzkoušejte mungo fazolky, zachutnají vám!

Máte chuť na něco dobrého a byli byste rádi, kdyby to byla pochoutka nejen chutná, ale také zdravá? Tak zkuste mladé výhonky rostlin! Zdaleka zde nejsou pouze pro milovníky zdravého stravování, ale zachutnají všem napříč generacemi. Možná budete překvapeni jejich skvělou chutí, tím, jak jsou křupavé a šťavnaté. Takže vám nakonec bude líto, že jste je neobjevili dříve.

Pokud jde o semínka, ze kterých si můžete chutné mladé výhonky rostlin vypěstovat, máte na vývěr desítky druhů, a spolu s nimi i pestrou paletu chutí, barev i různých velikostí. A samozřejmě také mnoho cenných živin, které se v nich vyskytují.
mungo klíčky

Lidé klíčí semínka především kvůli vysokému obsahu hodnotných látek, které se v nich vyskytují. A je nutné dodat, že jich opravdu není málo, ať už jde o vitamíny, minerály, enzymy, stopové prvky, a také specifické sloučeniny, které produkují určité konkrétní rostliny. Jak je tedy vidět, ta pravé semena na klíčení pro vás můžete vybírat podle širokého spektra vlastností.

Jestliže s klíčením začínáte a neradi byste hned na poprvé sáhli vedle, aby vás špatný výběr od klíčení neodradil, sáhněte po některé z oblíbených stálic, které lidem nejvíce chutnají. Ať už to jsou sójové výhonky, výhonky řeřichy nebo mungo fazolí.
mungo fazole ve skleněné misce

Mungo jsou drobné výrazně zelené fazolky, které na první pohled připomínají hrášek, jak svým vzhledem, tak trochu i svou chutí. Jejich výhonky jsou poměrně velké, křupavé a šťavnaté, a proto je lidé mají rádi. Jenže nejde pouze o chuť. Najdete v nich také dobře stravitelné bílkoviny, velkou porci vlákniny, z minerálů draslík, železo, vápník a hořčík, a ještě jiné prospěšné látky. Přijdou vám vhod v případě, kdy chcete podpořit své cévy a obecně oběhovou soustavu, když chcete tělo detoxikovat a posílit imunitu, hodí se i při zvýšené hladině cholesterolu.

A samozřejmě se stanou skvělou součástí mnoha jídel, které si doma připravíte.